Lokalt

Sveriges klimatsmartaste stad får vänta

Landskrona stad hamnar på plats 246 av 290 i årets kommunrankning. Det är en försämring jämfört med plats 231 i förra årets rankning.
– Här skulle Landskrona kunna vara 1:a, säger Jonas Esabjörnsson (S) kommunalråd och fortsätter, Vi socialdemokrater driver frågan om att Landskrona ska bli Sveriges klimatsmartaste stad men tyvärr fortsätter MP, L,M och SD säga nej till arbetet med att vilja bli Sveriges klimatsmartaste stad säger Jonas Esbjörnsson.

För nionde året i rad presenterar Aktuell Hållbarhet vår miljörankning av Sveriges kommuner. ”Höga poäng i toppen men stor spridning i kommunernas miljöarbete. Aktuell Hållbarhets kommunrakning sätter fingret på framgångsrikt miljöarbete och pekar ut de hetaste frågorna just nu.” Så står det att läsa på kommunranking.se hemsida.

– Det räcker inte med att bara vilja kalla sig Sveriges klimatsmartaste stad utan det behövs handlingskraft och därför vill vi Socialdemokrater satsa på cykel-, gång- och kollektivtrafik i hela kommunen, Satsningar på solfångare på de kommunala fastigheterna, Satsning på klimatutbildningsprogram med högskola och universitet och att resurserna används på ett smartare sätt säger Jonas Esbjörnsson.

– Det behövs ytterligare satsningar inom klimat- och miljöområdet. Det handlar om allt från miljövänliga transporter och kommunikationer till passivhus och renovering av kommunala fastigheter. Landskrona kommun ska driva på utvecklingen genom att ställa krav på bästa möjliga miljöteknik vid inköp och upphandling av arbetsfordon, färdtjänst och andra transporter säger Jonas Esbjörnsson och fortsätter, Vi vill med information och kampanjer verka för en renare stad. Stadens inre delar blir för varje år allt sämre med sopor och avfall i den offentliga miljön vilket förstärker Landskronas negativa rykte.

– Framför oss ligger stora utmaningar att integrera de positiva erfarenheterna i det dagliga arbetet samtidigt som vi fortsätter att söka nya sätt att ta oss an de problem och möjligheter vi står inför.De som bor i Landskrona kommun ska ha tillgång till ett boende som är sunt, säkert och tryggt. Alla barn ska ha möjlighet att leka utomhus i hälsosamma och inspirerande miljöer, avslutar Jonas Esbjörnsson
Länken nedanför kan du läsa rankingen.

http://kommunrankning.miljobarometern.se/hela-listan/